współpracuje
z serwisem

Przekaż nam 1,5% Twojego podatku na nasze działania - to nic Ciebie nie kosztuje

Nie posiadamy statusu OPP przez co nie możemy otrzymywać bezpośredniego wsparcia przy zwrocie z podatku, ale dzięki współpracy z Fundacją Fanimani mamy możliwość zbierać fundusze z 1,5%, które sfinansują nasze działania.

Uzbieraną kwotę w 90% przeznaczamy na nasze działania, a pozostałe 10% pobiera Fundacja Fanimani na pokrycie kosztów i akcję Sprytni Rodzice.

Także wspierając nas możesz również wesprzeć działania na rzecz rozwoju i edukacji dla dzieci

KRS na potrzeby 1,5%: 0000507234
Cel szczegółowy: 35515
Numer konta dla przelewu z Akcji FaniMani dla NGO: 60 1140 2004 0000 3302 8057 3576
Środki przeznaczymy na: Korepetycje online, wsparcie w kreowaniu ścieżki rozwoju, doradztwo zawodowe, pośrednictwo pracy

Łatwego rozliczenia PIT możesz dokonać na stronie podatki.gov.pl

Jak przekazać 1,5% podatku dla OPP w systemie e-PIT?

Odpis z 1,5% podatku to jedna z możliwości wspierania organizacji pozarządowych w Polsce. Poniżej wyjaśniamy, jak przekazać 1,5% podatku w ramach usługi e-PIT.

E-PIT będzie można wypełnić w serwisie podatki.gov.pl gdzie można zaakceptować lub odrzucić zeznanie podatkowe. W przypadku braku jednego z tych działań do 30 kwietnia, urząd skarbowy uzna deklarację za złożoną.

Jak przekazać 1,5% w usłudze Twój e-PIT?

Usługa Twój e-PIT automatycznie wskaże użytkownikowi tę organizację pożytku publicznego (OPP), która w ubiegłym roku otrzymała od niego odpis podatku. Podobnie wskaże też cel szczegółowy i automatycznie zaznaczy zgodę na przekazanie wybranej OPP informacji o odpisie, według informacji z ubiegłego roku. Podatnik będzie mógł jednak edytować te dane i wybrać inną Organizację Pożytku Publicznego.

Jeśli podczas wypełniania deklaracji e-PIT po raz pierwszy wybierasz OPP, której przekażesz 1,5% podatku, powinieneś wybrać z listy jej numer KRS i wskazać cel szczegółowy. Możesz też opcjonalnie zaznaczyć zgodę na przekazanie OPP informacji o 1,5% podatku.

Zmiany OPP można dokonać korzystając z opcji „Zmieniam organizacje”. Należy następnie wybrać z listy OPP numer nowej KRS, wskazać cel szczegółowy i zatwierdzić zmianę.

Jeśli chcesz zmienić tylko cel szczegółowy wybierz opcje „Zmieniam organizacje”. Następnie nie zmieniając numeru KRS, edytuj informacje o celu szczegółowym a następnie zatwierdź tą zmianę.

Fundacja FaniMani Organizacją Pożytku Publicznego

Fundacja FaniMani, prowadząca serwis FaniMani.pl, posiada status OPP – Organizacji Pożytku Publicznego. Realizując swój cel, jakim jest wspieranie organizacji pozarządowych w pozyskiwaniu środków na swoje działania, FaniMani udostępnia organizacjom pozarządowym i szkołom możliwość skorzystania ze środków pochodzących z odpisu 1,5% podatku zebranych przez Fundację FaniMani. Jeśli chcesz wiedzieć  jak skorzystać z tych środków zapoznaj się z instrukcją, dostępną tutaj

Jak działa FaniMani.pl?

Serwis FaniMani.pl to ponad 1700 sklepów internetowych oraz ponad 8500 organizacji społecznych, które zbierają w ten sposób środki na swoje działania. Znajdują się wśród nich fundacje, stowarzyszenia, harcerze, szkoły, przedszkola, drużyny sportowe i inne inicjatywy społeczne. Organizacje zarejestrowane na FaniMani.pl zebrały razem już  ponad 4 miliony 700 tysięcy zł.

W serwisie FaniMani.pl pomaganie jest proste i bezpłatne. Wystarczy przejść przez stronę FaniMani.pl i zrobić zakupy tak jak zawsze a część wartości zamówienia trafi do wybranej przez użytkownika organizacji. Kupujący płaci za zakupy tyle co zawsze a przy okazji może pomóc wybranej przez siebie organizacji pozarządowej.

Aby użytkownik nie musiał za każdym razem pamiętać o wejściu na stronę FaniMani.pl, przygotowano specjalną Przypominajkę – rozszerzenie do przeglądarek Chrome, Firefox i Opera, które wyświetla informację o możliwości wsparcia wybranej wcześniej organizacji. Działając w ten sposób Przypominajka dba o to, żeby nie zapomnieć o darowiźnie podczas zakupów w internecie. Dodatkowo Przypominajka już w wynikach wyszukiwania Google podpowiada, który sklep jest partnerem FaniMani i przekazuje część wartości zakupów organizacjom społecznym.

FaniMani to wiele okazji… do pomagania!

Dowiedz się więcej: https://fanimani.pl/aplikacje/